Botulinum Toksin Uygulaması

 

Botoks Nedir?

Botulinum toksin uygulaması halk arasında botoks olarak bilinen kırışıklıkların tedavisinde kullanılan bir bakteri zehridir. Zannedilenin aksine yılan zehri değildir. 2002 yılında FDA tarafından kırışıklık tedavisinde kullanımı onaylanmıştır. Deri ve kas içine enjeksiyon yapılarak kasların kasılması engellenir ve böylece mimik hareketleri sırasında oluşan kırışıklıklar tedavi edilir. Kırışıklık tedavisinin dışında migren tedavisinde, diş sıkma ve aşırı terlemeye bağlı terlemenin engellenmesinde de kullanılır.

Hangi Bölgelere Uygulanır?

En sık olarak alın çizgileri, göz çevresindeki kaz ayakları olarak bilinen çizgilerde, kaş ortasında oluşan kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Bunun dışında boyun çizgileri, dudaktaki çizgilerde, burundaki tavşan çizgilerinde ve burun ucunu kaldırmak amacıyla da kullanılmaktadır.

Nasıl Uygulanır?

Uygulama öncesi uyuşturucu kremlerle uygulama bölgesi uyuşturulur. Ardından hayalet iğneler sayesinde botulinum toksini deri ve kas içine enjekte edilir. Ağrılı bir uygulama değildir. Uygulama süresi yaklaşık 10 dakika kadardır. Uygulama sonrası enjeksiyon alanına soğuk kompres uygulanır. Uygulama yerlerinde hafif şişlik, kızarıklık ve ağrı olması normaldir. Bu etkiler kısa sürede geçmektedir.

Uygulama Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Uygulama sonrasında en az dört saat boyunca yatar konuma gelinmemeli, öne-aşağıya eğilmemelidir. Uygulama yapılan gün sıcaktan korunmanız gerekir, spor yapılmaması önerilir, alkol tüketilmemeli, sauna, jakuzi, solaryum kullanımından uzak durulmalıdır. En az 2 hafta boyunca botoks uygulanan alanlara masaj yapmayınız.

Botoksun Etkisi Ne Zaman Başlar ve Ne Kadar Sürer?

Botoksun etkisi 2-3 gün içinde başlar ve genellikle 10-14 gün sonra tam etki göstermiş olur. Etki süresi kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 4-6 aydır. Düzenli yapılan uygulamalarda etki süresi uzamaktadır. Yılda 2 kez tekrar edilmesi önerilir. Daha sık yapılan uygulamalarda botoksa karşı antikor gelişebileceği unutulmamalıdır. Antikor gelişmesi halinde botoks uygulaması sonrası kaslar botoksa direnç geliştirir ve kırışıklıklar düzelmez.

Bu durumda botoks uygulamasına bir süre ara verilir ve mümkünse marka değişikliği önerilir.

Sahte Botoks Var mı?

Sağlık bakanlığı tarafından onaylı 3 faklı marka bulunmaktadır. Bu 3 marka arasında belirgin fark bulunmamaktadır. Bunun dışındaki markalar kaçak veya sahte botoks olarak bilinmektedir. Kaçak veya sahte botoks sonrası ciddi alerjik reaksiyonlar, ciltte kalıcı deformiteler ve istenmeyen yan etkiler oluşabilir. Bu nedenle bu tür uygulamalar mutlaka bu alandan uzmanlık eğitimi almış olan uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Botoks Uygulamasına Kaç Yaşında Başlamalıyız?

Botoks uygulamasına başlamak için belirli bir yaş yoktur. Kırışıklıklar oturmadan ve deride iz yapmadan başlanması uzun yıllar genç görünmenizi sağlayacaktır. 25 yaşından sonra yapılması önerilmekle beraber özel durumlarda 20’li yaşlarda da başlanabilir. Uzman doktor muayenesi sonrası botoks uygulamasına başlayıp başlamayacağınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Botoks uygulaması hamile, emziren ve kas hastalığına sahip olan hastalara yapılmaz.

Hatalı Botox Uygulaması Nedir ve Ne Tür Problemlere Yol Açar?

Botoks uygulaması sonrası çift görme, kaş düşmesi, göz kapağı düşmesi ve ağız çevresinde asimetri oluşumu yan etki değildir. Bu tür etkiler yanlış veya hatalı uygulama sonrası olmaktadır. Bu nedenle uygulamanın işin uzmanı olan hekimler tarafından sağlık kurumlarında ve hastane ortamında yapılması gerekir. Doğru ellerde uygulanan botoks mimik veya ifade kaybına neden olmadan genç, doğal ve kırışıksız bir görünüme neden olur.

Scroll to Top